Istiot dünyanın müxtəlif ölkələrinin və xalqlarının mətbəxlərində geniş istifadə olunur. Əsas istiot növləri istənilən yeməyə kəskin və aromatik ləzzət verən ədviyyatlı ədviyyat hazırlamaq üçün istifadə olunur.
Əslən cənub ölkələrindəndir
Istiotin yeməkdə istifadə tarixi ən az dörd min ildir. Tanıdığımız demək olar ki, bütün növ istiotlər ya Amerika qitəsindən, ya da Cənubi və Cənub-Şərqi Asiyadan - Hindistandan və Malay arxipelağının adalarından gəlir. Buna görə istiot Cənubi Amerika, Hindistan, İndoneziya mətbəxlərində çoxdan geniş istifadə olunur.
Bununla birlikdə, Avropada çeşnilər nadir idi və yüksək dərəcədə qiymətləndirilirdi. Yalnız çox zəngin insanlar yeməklərini onlarla birlikdə dadlaya bilər.
Ancaq böyük coğrafi kəşflər dövründə uzaq xaricdəki ərazilərin müstəmləkəçiliyi Avropa əhalisinin əsas hissəsinə acı istiotin bütün ətirli faydalarını öyrənmək imkanı verdi. Axı, Christopher Columbus yalnız qızıl üçün deyil, ədviyyat üçün də Yeni Dünyanı kəşf etdikdə Hindistana üzdü.
Demək olar ki, bütün dünya mətbəxlərinə daxil olan əsas istiot növləri iki böyük qrupa bölünür - qırmızı istiot və qara istiot. Hər ikisi əvvəlcə vəhşi bitki kimi böyüdü, sonra əkinçilikdə becərilməyə başladı.
Qara istiot
Bu liana bənzər bitki Asiya mənşəlidir, Hindistan, Hindistan və İndoneziyada böyüyür, istiot ailəsinə aiddir. Meyvələri dəstə-dəstə böyüyür və yaşıl rəngdədir.
Noxud hələ yetişməmiş halda yığılır, sonra xüsusi sobalarda qurudulur. Bu prosedurdan sonra meyvənin yaşıl dərisi qaralır. Ancaq taxıl günəşdə qurudulursa və ya dəniz suyuna batırılırsa ağarar, qısa müddətə qurudulsa qırmızıya çevrilər.
Bu gün, antik dövrdən və orta əsrlərdən fərqli olaraq, istiot ədviyyatları ümumi istehlakçı üçün mövcuddur. Məsələn, qara istiot müxtəlif qənnadı məhsullarının bir hissəsidir, ət, balıq, tərəvəz yeməklərinin hazırlanmasında istifadə olunur.
Qırmızı istiot
Bu bitkinin vətəni Cənubi Amerikadır. Nightshade fəsiləsinin Kapsikum cinsinə aiddir və şirin, kəskin və dekorativ növlərə bölünmüş 30-dan çox növ istiot daxildir.
Məşhur çili də daxil olmaqla kapsikum, dünyanın müxtəlif xalqlarının mətbəxində çox populyardır. Qabıqlar təzə, qurudulmuş və ya bişmiş şəkildə yeyilir.
Cənubi Amerika mənşəli istiotin müxtəlif növləri dadına görə çox fərqlənir - bolqar dediyimiz şirin istiotdən çox ədviyyatlı "Trinidadian əqrəbinə" qədər.
Toxumlarını Avropa ölkələrində və üstəlik Rusiyada satışda tapmaq mümkün olmayan bu növlər də var. Yalnız Amerika qitəsinin cənubunda becərilirlər. Meksika, Peru və ya Boliviyaya gələn turistlər bazarlarda gördükləri istiotin müxtəlifliyinə təəccüblənirlər. Burada ət, balıq və tərəvəz yeməkləri çox ədviyyatlı çıxan istiot ilə bişirilir. Yerli sakinlər, yeməyin kəskinliyi kimi bir xüsusiyyətin bir çox xəstəliyi müalicə edə biləcəyinə inanırlar.
"Saxta" istiot
Qırmızı və qara ilə yanaşı, digər bitki ailələrinə aid "saxta" adlanan istiot növləri də mövcuddur. Bunlar, məsələn, Yamaykada yetişən və eyni zamanda "Yamayka istioti" kimi tanınan allah istioti noxududur, əslində Rutaceae ailəsinə mənsub olan Yapon allspice. Yeri gəlmişkən, Yapon, Koreya və Çin mətbəxlərində dəniz məhsulları və balıq yeməklərinə xüsusi bir ləzzət qatmaq üçün tez-tez istifadə olunur.
Malaguetta ilə tanış olanlarımız azdır. Zəncəfil ailəsinin bu bitkisi nadir hallarda dünya mətbəxində, əsasən viski və ale hazırlamaq üçün istifadə olunur.
Dövrümüzün kulinariya mədəniyyətində bir çox növ istiot istifadə olunduğunu görə bilərik. Bu bitki olmadan dünya xalqlarının mətbəxlərini təsəvvür etmək olmur və milyonlarla insan onun həvəskar pərəstişkarlarıdır. Bu möhtəşəm bitkidən yalnız bir yemək siyahısı bir cilddən çox olacaqdır.