Mübaliğəsiz deyilə bilər ki, istiot tarixinin çox hissəsində insanlar üçün ən vacib ədviyyatlardan biri olmuşdur. Köhnə günlərdə istiot dəyərinə görə duzdan sonra ikinci yeri tuturdu. Qədim Romada hətta valyuta kimi xidmət etdiyinə inanılır. Ədviyyə ticarətinin bütün tarixi əsasən istiot tarixidir. Həm qara, həm də ağ.
Piper nigrum bitkisi Cənub-Şərqi Asiyadır. Qara və ağ istiot ondan hazırlanır. Bu gün İndoneziya ən böyük ağ istiot tədarükçüsüdür, onu Braziliya izləyir. Üstəlik, Braziliya istioti daha ləzzətli olur.
Ağ və qara istiot arasındakı fərq istehsal üsulundadır. Qara istiot bitkinin yetişməmiş meyvəsidir, yığılıb bütöv qurudulur. Digər tərəfdən ağ, mərhələli bir hazırlıq tələb edir. Birincisi, tam yetişmiş meyvələr bir həftə suya batırılır. Bu müddət ərzində istiotin dadını və qoxusunu dəyişdirən təbii bir fermentativ proses və fermentasiya baş verir ki, bu da ətrini unikal edir. Sonra istiot üst qatdan soyulur (qara istiotə rəng verir) və günəş altında qurudulur. Bu şəkildə istiot istehsalının dəyəri və üst qabığı çıxarıldıqda məhsulun kilo itkisi məhsulun son qiymətini təsir edir.
Qədim dövrlərdən istiot dərman kimi təsnif edilir və tibbdə fəal şəkildə istifadə olunur. Eyni zamanda, ağ istiot qara qədər qida ilə zəngin deyil, çünki əksəriyyəti qabıqda yerləşir. Bununla birlikdə, nüvə ayrıca C vitamini, riboflavin, dəmir, manqan, maqnezium və kalsiumun əhəmiyyətli bir hissəsini saxlayır.
Bundan əlavə, ağ istiot maddələr mübadiləsini yaxşılaşdıran və dərmanların mənimsənilməsinə kömək edən bir tərkib olan piperin ehtiva edir. Bu, istiotin kilo verməyə töhfə verdiyi fikrini izah edir.
Ağ istiot qara istiotdən daha sadə bir ləzzətə malikdir. Ancaq əksər yeməklərdə gözlə görünmür, bu da yüngül souslar, şorba və salatların görünüşünü pozmadan zərif bir dad əlavə etməyə imkan verir. Ağ istiotin Avropada, xüsusilə də Fransada inanılmaz dərəcədə populyar olmasına səbəb olan estetik keyfiyyətlərdir. Ümumiyyətlə, ağ və qara istiot yeməkdə asanlıqla bir-birinin əvəzinə ola bilər. Bununla yanaşı, aromatlardakı fərqi və bir az daha az ağ istiotin lazım olduğunu nəzərə almaq lazımdır.
Kamis 'Torpaq Ağ Istioti' ədviyyatı həm təzə tərəvəzlərdən, həm də xama və ya digər yüngül souslarla bişirilmiş isti yeməklər, qaynadılmış ət və balıq, yumurta, həmçinin salatlar üçün idealdır. Hazır yeməyin içində tamamilə görünmür və mürəkkəb, zəngin bir qoxuya malikdir.